
Siber Güvenlik
Siber güvenlik, bilgisayarlar ve mobil cihazlar gibi elektronik sistemlere sahip olan cihazları ve bu cihazların bağlı oldukları sunucuları, ağları, yazılım uygulamalarını ve verileri, virüs, truva atları, casus yazılım, reklam yazılımı, botnet’ler, SQL aşılama, malware, fidye yazılımı, ortadaki adam saldırısı, kimlik hırsızlığı, DDos, hizmeti engelleme saldırısı, işlemlere müdahale etmeye yönelik saldırı ve içeriden tehdit gibi kötü niyetli dijital saldırılardan korumak üzere tasarlanmış bir tür koruma uygulamasıdır. Siber güvenlik, bilgi teknolojisi güvenliği veyahut elektronik bilgi güvenliği olarak da bilinmektedir.
Siber güvenlik, siber güvenlik uzmanları tarafından uygulanmaktadır. Siber güvenlik uzmanları, elektronik sistemlere sahip olan cihazların ve bu cihazların bağlı oldukları sunucuların, ağların, yazılım uygulamalarının ve verilerin güvenlik risklerini değerlendirerek, devreye koruyucu önlemler entegre etmektedir. Eğer siber danışmanlık hizmeti almak istiyorsanız doğru adrestesiniz.

Siber Güvenlik Türleri
Siber güvenlik programları, kuruluşlara ve şahıslara siber savunma teknolojileri hizmetleri sunmaktadır. Bu hizmetler, olası tehditlere karşı çok katmanlı bir koruma kalkanı oluşturur. Bu koruma katmanları, olası riskleri saptar, kimlik bilgilerini, verileri ve alt yapıyı koruma altına alır, anormallikleri algılar ve temel tehdit etkinliğini analiz ederek, bir sonraki atakta kurtarma işlemini gerçekleştirir.
Peki Siber güvenlik türleri nelerdir?
- Siber güvenlik türleri;
- Kritik altyapı siber güvenliği,
- Ağ güvenliği,
- Bulut güvenliği,
- IoT güvenliği,
- Veri güvenliği,
- Uygulama güvenliği,
- Uç nokta güvenliği,
- Olağanüstü durum kurtarma ve iş sürekliliği planlaması,
- Ve son kullanıcı eğitimi başlıkları altında sıralanmaktadır.
Siber Saldırılardan Korunma Yolları
Kuruluşlar ve şahıslar bazı siber güvenlik ipuçları ile siber saldırıları kolaylıkla bertaraf edebilmektedir.
Peki bu siber güvenlik ipuçları nelerdir?
- Kuruluşlar veya şahıslar yazılımlarını ve işletim sistemlerini daima güncel tutmalıdır. Güncelleme işlemi kullanıcıların en güncel güvenlik yamasından faydalandıkları anlamına gelmektedir.
- Kullanıcılar elektronik sisteme sahip cihazlarında daima bir antivirüs yazılımı kullanmalıdır. Antivirüs programları tehditleri anında algılayarak ortadan kaldırır.
- Kuruluşlar ve şahıslar elektronik sisteme sahip cihazlarında daima güçlü parola kullanmalıdır. Bu parolalar üçüncü şahıslar tarafından kolayca tahmin edilebilir düzeyde olmamalıdır.
- Bilinmeyen şahıslardan gönderilen e-postalar, web site linkleri ve internet adresleri kesinlikle açılmamalıdır. Bu bağlantılara kötü niyetli yazılımların bulaşmış olma ihtimali yüksektir.
- Son olarak asla umama açık yerlerde güvenilir olmayan Wifi ağlarına bağlanılmamalıdır. Güvenliği belirsiz olan ağlar, kullanıcıları siber saldırılara karşı savunmasız bırakacaktır.
Ödeme sistemlerinde hırsızlık ve hacklenmelerin önüne geçmek için güvenlik önlemleri çok önemlidir yeni nesil ödeme sistemleri hakkında ki makalemizi de inceleyebilirsiniz.
Kaynak: https://www.warpiris.com